Cum funcționează sistemul respirator?

By: | Tags: | Comments: 0 | September 6th, 2022

Cum funcționează sistemul respirator?

Sistemul respirator permite oamenilor să respire. Este alcătuit din mai multe organe și structuri care transportă aer în și în afara plămânilor, schimbând oxigen cu dioxid de carbon.

În timp ce sistemul respirator ajută o persoană să respire, acesta protejează și împotriva aportului de particule dăunătoare prin tuse, strănut sau înghițire.

Acest articol examinează diferitele părți ale sistemului respirator , unele afecțiuni respiratorii și modul în care o persoană respiră. De asemenea, analizează funcția pulmonară și procesele de inhalare și expirație.

Diagrama sistemului respirator

Faceți clic pe corpul interactiv de mai jos pentru a vă deplasa în jurul modelului și a citi mai multe despre sistemul respirator.

Părți ale sistemului respirator

Sistemul respirator este împărțit într -un tract respirator superior și inferior. Tractul superior cuprinde:

  • Nasul și cavitatea nazală
  • Sinusurile
  • Faringul
  • Laringele

tractul respirator inferior include:

  • Plămânii
  • Trachea
  • Diafragma

Secțiunile de mai jos vor analiza mai detaliat fiecare parte a sistemului respirator.

nasul și cavitatea nazală

formând deschiderea externă principală a sistemului respirator, Nasul protejează porțiunea anterioară a cavității nazale. Nasul este, de asemenea, unic, deoarece este singura parte a sistemului care este vizibil extern.

Cavitatea nazală este partea superioară a sistemului respirator, împărțit în două de septul nazal. Este cea mai bună intrare pentru aerul exterior, deoarece firele de păr și mucusul aliniază peretele interior și funcționează ca produse de curățare a aerului.

În acest spațiu gol, aerul este încălzit, hidratat și filtrat înainte de a ajunge în plămâni. Nasul împiedică praful, mucegaiul și alți contaminanți să ajungă la plămâni.

sinusuri

Sinusurile paranazale (sensul în jurul nasului) sunt patru spații în pereche, goale deasupra și sub ochi .

Conectat la nas prin mici deschideri, reglează temperatura și umiditatea aerului inhalat. Aceste cavități dau, de asemenea, ton vocii.

Sinusurile se dezvoltă după naștere și își ating dimensiunea finală în jurul vârstei de 20 de ani.

faringe

Faringele, sau Gâtul, este un tub muscular versatil, în formă de pâlnie, care oferă aer de la gură și nas până la trahee sau vânt. De asemenea, conectează cavitățile nazale și orale cu laringele și esofagul.

Faringele este esențial pentru sistemele respiratorii și digestive. Permite aerului inhalat să treacă de la cavitatea nazală la laringe, trahee și plămâni.

O secțiune a faringelui numit nazofaringe găzduiește Epiglottis. Acest lucru menține trecerea către esofagul acoperit, împiedicând aerul să intre în sistemul digestiv.

Laringează

Laringele are o funcție dublă în sistemul respirator: ca canal de aer la plămâni (În timp ce opriți mâncarea și băutura să blocheze căile respiratorii) și ca „cutia vocală” (care conține cabluri vocale pentru vorbire).

Laringele este un tub de 2 inci alcătuit din nouă bucăți de cartilaj. Conectează faringele cu traheea și este ținut împreună de ligamente, membrane și țesut fibros.

plămâni

Plămânii sunt organele primare ale sistemului respirator, deoarece efectuează un Rolul vital în respirație: schimb de gaze.

Aerul pe care o persoană îl respiră prin nas și gură conține oxigen și alte gaze. Oxigenul intră în plămâni, apoi în fluxul sanguin, permițând organismului să funcționeze normal. Cu toate acestea, plămânii iau, de asemenea, dioxidul de carbon din sânge și îl eliberează în aer atunci când o persoană respiră.

Sacile asemănătoare cu strugurii numiți alveole în fiecare plămâni permit schimbul de oxigen și dioxid de carbon să fie Aveți loc.

trahea

Traheea rulează pe gât și pieptul superior. Este un tub larg, gol, care conectează laringele de bronhi sau căile respiratorii ale plămânilor.

Funcția sa cea mai vitală este de a activa fluxul de aer către și de la plămâni. Membrana fibroelastică se extinde și se contractă în timpul inhalării și expirării.

diafragmă

Diafragma este o foaie de mușchi în formă de cupolă situată sub plămâni. Se separă pieptul de abdomen.

Diafragma funcționează ca mușchiul major al respirației și a respirației SIDA. Sistemul nervos parasimpatic reglementează contracția și relaxarea diafragmei și a mușchilor intercostali.

Cum funcționează sistemul respirator?

Există două faze de respirație: în și în ieșire.

Pe măsură ce o persoană inhalează, diafragma se contractă și se deplasează în jos. Spațiul rămas în piept permite plămânilor să se extindă. De asemenea, mușchii din coaste ajută la mărirea cavității toracice, trăgând cușca în sus și spre exterior produsrecenzie.top.

Odată ce plămânii se extind, aerul se deplasează prin nas și gură. Aerul călătorește pe trahee și în plămâni, permițând unei persoane să respire.

Schimbul de oxigen și dioxid de carbon are loc înainte de expirație. Când o persoană expiră, diafragma se relaxează, plămânii se reculează, iar aerul se deplasează din plămâni.

Boli ale sistemului respirator

datorită naturii complexe a sistemului respirator, multe Condițiile de sănătate o pot afecta. Următoarele secțiuni vor analiza mai detaliat unele afecțiuni respiratorii.

astm

Astmul este o afecțiune inflamatorie cronică, pe termen lung, care afectează căile respiratorii. Simptomele sunt variabile și recurente, inclusiv tuse, etanșeitatea toracică și lipsa respirației.

Printre alte medicamente, medicii pot prescrie inhalatoare care conțin corticosteroizi pentru a trata această afecțiune.

în conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 7,7% dintre adulții din United Statele au astm.

Boala pulmonară obstructivă cronică

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune care progresează cu timpul și face dificilă respirația.

Persoanele care fumează puternic pot experimenta inflamația căilor respiratorii, ceea ce îngreunează inhalarea plămânilor și expiră suficient aer.

Simptomele BPOC includ respirația, o tuse persistentă și infecții în piept frecvente.

Aflați despre declanșatorii BPOC aici.

bronșită

Un simptom al bronșitei este o inflamație a căilor respiratorii pulmonare. Când căile respiratorii sunt inflamate, acestea produc prea mult mucus, ceea ce provoacă tuse, respirație șuierătoare și oboseală.

Cele două tipuri principale de bronșită sunt acute și cronice. Bronșita cronică este o formă de BPOC.

Un medic poate trata bronșita cu antibiotice și poate recomanda unei persoane să bea o mulțime de lichide pentru a dilua mucusul gros în căile respiratorii.

Sinuzita

Sinuzita poate provoca poate provoca Inflamarea cavităților de aer în nas și duce la dureri faciale, dureri de cap și un nas blocat sau curgător.

De obicei se dezvoltă din cauza unei infecții și este tratabilă cu spray -uri nazale, lichide, calmante de durere și decongestie.

pneumonia

bacterii, virusuri și ciuperci și ciuperci Toți pot provoca pneumonie.

Simptomele includ o temperatură ridicată, o tuse, dificultăți de respirație și dureri toracice.

Un medic va trata de obicei pneumonia cu antibiotice. De asemenea, pot recomanda spitalizarea pentru cazuri grave.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar începe în plămâni, dar se poate răspândi la ganglionii limfatici sau în alte zone ale corpului.

Există două tipuri de cancer pulmonar: celule mici și cancer pulmonar cu celule mici. Ele necesită diferite tratamente, care vor depinde de cât de departe a progresat starea.

Cancerul pulmonar este periculos, deoarece multe persoane nu au simptome până când starea nu este într -un stadiu avansat.

Rezumat

În medie, oamenii respiră de 10-20 de ori pe minut. Aceasta înseamnă că a avea un sistem respirator eficient este esențial pentru calitatea vieții.

Dacă plămânii nu schimbă eficient oxigenul și dioxidul de carbon, acesta poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi lipsa respirației și oboseala.

cu atât de multe piese de lucru, menținerea sănătății sistemului respirator este importantă. Oamenii pot face acest lucru prin evitarea fumatului, consumul unei diete sănătoase și exercițiile fizice în mod regulat.

  • Cancer pulmonar

Știri medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .